Economics Important question

1) What is the effect of Deficit financing?
a) Deflation
b) Recession
c) Inflation
d) Depression

2) The Slack Season in the Indian Economy is?
a) Feb – Apr
b) Mar – Apr
c) Jan – June
d) Sep – Dec

3) Development expenditure of the Central government does not include?
a) Expenditure on economic services
b) Defence expenditure
c) Grant to states
d) Expenditure on social and community services

4) “The Board of Financial Supervision ” was constituted to have mandate over
a) Only commercial banks
b) Only financial institutions
c) Only non – banking financial companies
d) All of these

5) The balance of the payments deficit in India can be eased by
a) conserving the foreign exchange reserves
b) promotion of exports
c) liberalisation of imports
d) export promotion and import substitution

6) What was the main objective of Green Revolution in India ?
a) To increase the extent of cash crop cultivation
b) To increase the area of green forests under social forestry scheme
c) Modernisation of agriculture through science and technology
d) To introduce the Japanese method of paddy cultivation

7) During which Plan period did agricultural production register a negative growth?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

8) The modern economy is not characterised by?
a) Production for market
b) Capital intensive mode of production
c) Development of money economy
d) Self-sufficient village system

9) Recession is that economic state of a country when there is
a) accumulation of unsold stocks
b) slump in trade and industry
c) fall in consumer demand
d) All the above

10) India opted for ‘Mixed Economy’ in?
a) First Five Year Plan
b) Second Five Year Plan
c) Industrial Policy of 1948
d) Framing of the Constitution

11) Name the two PSUs, which were granted the Maharatna status by the Union Government of India in 2013?
a) ONGC and Gail
b) NTPC and BHEL
c) BHEL and GAIL
d) ONGC and NTPC

12) Match the following PSUs with the status granted to them?
i. Coal India Limited a. Navratna
ii. Hindustan Aeronautics Limited b. Miniratna Category I
iii. Bharat Sanchar Nigam Limited c. Miniratna Category I
iv. RITES Limited d. Maharatana
a) i&d, ii&a, iii&b and iv&c
b) i&c, ii&a, iii&b and iv&d
c) i&d, ii&b, iii&a and iv&c
d) i&a, ii&d, iii&c and iv&c

13) Rajasthan Royals was penalized with a fine amount of around 100 crore Rupees for violating the Forex laws in February 2013. Name the body that slapped the fine on the IPL team?
a) BCCI
b) Competition Commission of India
c) Enforcement Directorate
d) None of these

14) The income tax in India is
a) indirect and progressive
b) diret and proportional
c) direct and progressive
d) indirect and proportional

15) The principal sources of revenue to the State Government in India is
a) Income Tax
b) Sales Tax
c)State Excise Duties
d) Land Revenue

16) Which two of the following nationlised banks have been merged as per the recommendation of the Narasimhan Committee ?
a) New Bank of India and Bank of India
b) Central Bank of India and Corporation Bank
c) Parur Bank of India and Bank of India
d) Punjab National Bank and New Bank of India

17) Open market operations of a Central Bank are sale and purchase of
a) Foreign currencies
b) corporate securities
c) trade bills
d) government securities

18) Indias Economic Summit was held in December 1999, in
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore

19) Among Indian Economics who had done pioneering work on National Income ?
a) P.N. Dhar
b) Jagdish Bhagwati
c) V. K. R. V. Rao
d) Prof. Shenoi

20) .The “”Garibi Hatao”” slogan was coined in
a) 1958
b) 1966
c) 1971
d) 1980

1) डेफिसिट फाइनेंसिंग का क्या प्रभाव है?
ए) अपस्फीति
ख) मंदी
ग) मुद्रास्फीति
घ) डिप्रेशन

2) भारतीय अर्थव्यवस्था में स्लैक सीज़न है?
a) फरवरी – अप्रैल
ख) मार्च – अप्रैल
c) जन – जून
d) september- Dec

3) केंद्र सरकार के विकास व्यय में शामिल नहीं है?
a) आर्थिक सेवाओं पर व्यय
ख) रक्षा व्यय
ग) राज्यों को अनुदान
d) सामाजिक और सामुदायिक सेवाओं पर व्यय

4) “वित्तीय पर्यवेक्षण बोर्ड” का गठन अनिवार्य रूप से करने के लिए किया गया था
a) केवल वाणिज्यिक बैंक
b) केवल वित्तीय संस्थान
ग) केवल गैर-बैंकिंग वित्तीय कंपनियां
d) ये सभी

5) भारत में भुगतान घाटे के संतुलन को आसान बनाया जा सकता है
a) विदेशी मुद्रा भंडार का संरक्षण
ख) निर्यात को बढ़ावा देना
c) आयात का उदारीकरण
डी) निर्यात संवर्धन और आयात प्रतिस्थापन

6) भारत में हरित क्रांति का मुख्य उद्देश्य क्या था?
a) नकदी फसल की खेती की मात्रा को बढ़ाने के लिए
b) सामाजिक वानिकी योजना के तहत हरे जंगलों का क्षेत्र बढ़ाना
ग) विज्ञान और प्रौद्योगिकी के माध्यम से कृषि का आधुनिकीकरण
d) धान की खेती का जापानी तरीका शुरू करना

7) किस योजना के दौरान कृषि उत्पादन में नकारात्मक वृद्धि दर्ज की गई?
पहला
b) दूसरा
ग) तीसरा
d) चौथा

8) आधुनिक अर्थव्यवस्था की विशेषता नहीं है?
a) बाजार के लिए उत्पादन
b) उत्पादन का पूंजी गहन मोड
c) मुद्रा अर्थव्यवस्था का विकास
d) आत्मनिर्भर ग्राम व्यवस्था

9) मंदी उस देश की आर्थिक स्थिति है जब वहाँ है
a) अनसोल्ड शेयरों का संचय
b) व्यापार और उद्योग में मंदी
ग) उपभोक्ता मांग में गिरावट
d) उपरोक्त सभी

10) भारत ने ‘मिश्रित अर्थव्यवस्था’ का विकल्प चुना?
क) प्रथम पंचवर्षीय योजना
बी) द्वितीय पंचवर्षीय योजना
c) 1948 की औद्योगिक नीति
d) संविधान का निर्धारण

11) उन दो सार्वजनिक उपक्रमों का नाम बताइए, जिन्हें 2013 में भारत सरकार द्वारा महारत्न का दर्जा दिया गया था?
a) ONGC और Gail
b) NTPC और BHEL
ग) भेल और गेल
d) ONGC और NTPC

12) निम्नलिखित पीएसयू को उनके द्वारा दिए गए स्टेटस से मिलाएं?
मैं। कोल इंडिया लिमिटेड ए। नवरत्न
ii। हिंदुस्तान एयरोनॉटिक्स लिमिटेड b। मिनीरत्न श्रेणी I
iii। भारत संचार निगम लिमिटेड c। मिनीरत्न श्रेणी I
iv। राइट्स लिमिटेड d। Maharatana
a) i & d, ii & a, iii & b और iv & c
b) i & c, ii & a, iii & b और iv & d
ग) मैं और डी, ii और बी, iii और ए और iv और सी
d) i और a, ii & d, iii और c और iv और c

13) फरवरी 2013 में विदेशी मुद्रा कानूनों का उल्लंघन करने के लिए राजस्थान रॉयल्स को लगभग 100 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया गया था। उस टीम का नाम बताइए जिसने आईपीएल टीम पर जुर्माना लगाया था?
ए) बीसीसीआई
b) भारत का प्रतिस्पर्धा आयोग
ग) प्रवर्तन निदेशालय
d) इनमें से कोई नहीं

14) भारत में आयकर है
a) अप्रत्यक्ष और प्रगतिशील
b) दिलेर और आनुपातिक
ग) प्रत्यक्ष और प्रगतिशील
घ) अप्रत्यक्ष और आनुपातिक

15) भारत में राज्य सरकार को राजस्व के प्रमुख स्रोत हैं
a) आयकर
ख) बिक्री कर
ग) राज्य उत्पाद शुल्क
d) भूमि राजस्व

16) नरसिम्हन समिति की सिफारिश के अनुसार निम्नलिखित में से कौन से दो देशीय बैंकों का विलय हो गया है?
a) न्यू बैंक ऑफ इंडिया और बैंक ऑफ इंडिया
b) सेंट्रल बैंक ऑफ इंडिया और कॉर्पोरेशन बैंक
c) Parur Bank of India और Bank of India
d) पंजाब नेशनल बैंक और न्यू बैंक ऑफ इंडिया

17) सेंट्रल बैंक के खुले बाजार संचालन बिक्री और खरीद हैं
a) विदेशी मुद्राएँ
b) कॉर्पोरेट सिक्योरिटीज
c) व्यापार बिल
घ) सरकारी प्रतिभूतियाँ

18) इंडियस इकोनॉमिक समिट का आयोजन दिसंबर 1999 में हुआ था
a) मुंबई
b) नई दिल्ली
c) चेन्नई
d) बंगलौर

19) भारतीय अर्थशास्त्र में जिन्होंने राष्ट्रीय आय पर अग्रणी काम किया था?
a) पी। एन। धार
b) जगदीश भगवती
c) वी। के। आर। वी। राव
घ) शेनोई के प्रो

20)। “” गरीबी हटाओ “” का नारा गढ़ा गया था
a) 1958
b) 1966
c) 1971
d) 1980

Answer:

01) c
02) c
03) b
04) d
05) d
06) c
07) c
08) d
09) d
10) c
11) c
12) a
13) c
14) c
15) b
16) d
17) d
18) b
19) c
20) c

By |2019-01-06T06:35:16+00:00January 6th, 2019|economics, SSC Stenographer|