Geography important question with answer -1 | 10-01-2019

The Magnitude of Earthquake is measured on the –
(a) Barometer
(b) Anemometer
(c) Kelvin meter
(d) Richter scale

Dome mountain are the result of –
(a) Intrusion of magma
(b) Folding
(c) Frictions at the joints of the rocks
(d) Faulting

Creators or calderas are –
(a) Rift valley
(b) Hollows created by removed of volcanic cones
(c) Sink holes
(d) Pot holes

A volcanic eruption is most likely to be violent cones
(a) The volcano is near to the sea
(b) The neck of the volcano is sealed by a plug
(c) The lava is viscous
(d) The lava reaches the surface through a fissure

Which of the following features is not an aspect of vulcanicity?
(a) Geyser
(b) Batholiths
(c) Dyke
(d) Fold

Which of the following statements best describes the usefulness of vulcanicity?
(a) A violent volcanic eruption represents the release of an enormous amount of energy
(b) The high density of population in parts of java is dependent an on agriculture
(c) Some volcanoes are dormant
(d) Fissure eruption are usually non- violent

Which of the following features is the product t of vulcanicity?
(a) Geosynclines
(b) Escarpment
(c) Atoll
(d) Fold mountain

The earthquake at Sagami bay in Japan which killed two and a half lakh people was an example of –
(a) Tectonic earthquake
(b) Plutonic earthquake
(c) Main- induced earthquake
(d) Is static earthquake

The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
(a) Seisimice line
(b) Isoseisimic line
(c) Isogonal line
(d) Isogonic line

Which is not a causative factor of earthquake?
(a) Volcanoes
(b) Isostacy
(c) Tectonics
(d) Waves

The place of origin of an earthquake is called –
(a) Epicentre
(b) Focus
(c) Seismal
(d) Amphidromic point

Tsunamis are originated due to –
(a) Sea waves
(b) Earthquake
(c) Hurricane
(d) Rotation of the earth

The famous ‘Ring of fire’ which account for 68% of an earthquakes occurring in the earth is in the –
(a) Atlantic ocean
(b) Indian ocean
(c)Pacific ocean
(d) Arctic ocean

The number indicating the intensity of an earthquake on a Richter scale range between –
(a) 1 to 7
(b) 1 to 8
(c) 1 to 9
(d) 1 to 12

Which is not a topography produced by volcano city –
(a) Cones
(b) Crater
(c) Caldera
(d) Cirque

ANSWERS:

  1. (d)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (c)
  5. (a)
  6. (b)
  7. (c)
  8. (a)
  9. (b)
  10. (d)
  11. (b)
  12. (b)
  13. (c)
  14. (c)
  15. (d)
By |2019-01-10T12:58:49+00:00January 10th, 2019|geography questions with answer|